Media-aandacht voor Berkvens-van Wijk Advocatuur

Politie bij snackbar de Tourist na de overval op 1 maart.

PREMIUM
Politie bij snackbar de Tourist na de overval op 1 maart. © Bart Meesters

Bosschenaar (20) tijdens rechtszaak over overval op snackbar de Tourist en Coop-filiaal: ‘Het was een beetje wijzen met mijn mes’

DEN BOSCH – ,,Het was een beetje wijzen met mijn mes’’, zei de Bossche Floris B. (20) die maandag terecht stond voor twee gewapende overvallen die hij in maart pleegde in Den Bosch. Nadat hij was weggejaagd bij snackbar De Tourist lukte het twee dagen later bij een Coop-filiaal. Hij ging er vandoor met zo’n 2500 euro.

Tijdens de rechtszitting keek Floris B. een enkele keer naar de publieke tribune. Daar zat een medewerkster van de snackbar aan de Mgr. Van Diepenstraat die op 1 maart door hem werd overvallen. ,,Geef me je geld of ik steek je neer’’, riep hij tegen de vrouw die met een collega aan het werk was. Na de mededeling: ,,Je kunt beter weggaan. Je krijgt niks’’, ging hij er vandoor.

Medewerkster heeft paniekaanvallen

Met een mes in de hand en een sjaal voor zijn mond lukte het twee dagen later wel bij de supermarkt aan de Buitenpepersdreef. Bedreigde medewerksters vulden een door hem meegebrachte Coop-tas met geld. En ze moesten er ook nog wat pakjes sigaretten bij proppen.

Met een slachtofferverklaring maakte de medewerkster van de snackbar gisteren duidelijk wat voor traumatische ervaring het was. Huilend liet zij de voorzitter van de rechtbank een slachtofferverklaring voorlezen. De medewerkster heeft nog steeds paniekaanvallen. ,,Overdag en ’s avonds spook jij door mijn hoofd. Ik heb geen energie meer om leuke dingen te doen’’, aldus de vrouw.

Flinke schulden

Floris B. zei ‘erg veel medelijden en spijt’ te hebben. Maar hij had destijds ‘erg veel stress’ en flinke schulden, vooral door drugsgebruik. ,,Ik had niks meer. Ook niet om te eten. Ik moest overleven’’, zei de Bosschenaar die zich niet laat aanrekenen dat hij twee overvallen heeft gepleegd. Want wat hem betreft telt de mislukte overval op de snackbar niet mee. Zijn advocaat probeerde de rechtbank ervan te overtuigen dat het ging om ‘één lange gemoedsbeweging’.

Verder vond de Bosschenaar dat niet zo zwaar moet worden getild aan de verklaring van een vrouw die zegt vorig jaar door hem te zijn geschopt en geslagen tijdens hun verblijf in een begeleid wonen project in Veghel. ,,Ik heb haar alleen een keer geslagen toen zij op mij af kwam gestormd. Ik had drie keer gezegd dat ze mij niet moest aanraken.’’

Ziekelijk stoornis

Uit onderzoeken blijkt dat de Bosschenaar een ziekelijke stoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Daar zei de officier van justitie rekening mee te houden. Zij eiste 30 maanden cel waarvan 20 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich maximaal een jaar laten behandelen in een kliniek. Volgens de Bosschenaar heeft zo’n aanpak geen nut. Hij accepteert begeleiding . ,,Maar niet in een soort internaat. Want dan ga ik niet vooruit.’’

Uitspraak over 2 weken.

Het pleidooi van Berkvens-van Wijk Advocatuur laat een heel andere persoon van de verdachte en eigenlijk van de gehele zaak zien. De desbetreffende journalist is al halverwege de zitting vertrokken en heeft geen enkele vraag geteld over deze zaak.

Auteur: mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk

Geboren op 11 juli 1987 in St. Thomas (Canada). Doorliep het Linge College te Tiel met profiel economie en maatschappij. Studeerde van 2006 tot 2014 aan de Radboud Universiteit en behaalde haar master civiel recht en master strafrecht cum laude. Was onder andere actief in commissies bij de JFV en AEGEE en werd eerste bij een pleitwedstrijd. Werkte sinds september 2014 bij Moszkowicz Advocaten Utrecht. Heeft in februari 2016 haar eigen kantoor, Berkvens-van Wijk Advocatuur te 's-Hertogenbosch geopend.