Een zaak, waarin Berkvens-van Wijk Advocatuur de bijstand verleent.

De plek op het woonwagenkamp aan de Wamelseweg waar de woonwagen is weggehaald.

PREMIUM
De plek op het woonwagenkamp aan de Wamelseweg waar de woonwagen is weggehaald. © Eveline van Elk

Verzet tegen wegslepen woonwagen van kampje in Alphen voor Raad van State

DEN HAAG/ALPHEN – ,,In West Maas en Waal kan helemaal niets, ze willen er geen woonwagen meer bij. Waar moeten mijn kinderen dan wonen”, vroeg de Alphense woonwagenbewoner Marinus Reuvers tijdens een spoedzaak aan de Raad van State.

De Raad kon het uiteraard niet zeggen. Daar gaat het bestuursrechtscollege ook niet over, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag. Die mag in de door Reuvers aangespannen rechtszaak alleen oordelen of de gemeente al dan niet terecht de woonwagen van de hoogzwangere dochter van Reuvers van het woonwagenkampje in Alphen mag weg slepen.

Gepikeerd

Daar is de familie flink over gepikeerd. ,,Straks staat mijn zwangere dochter op straat. De gemeente kan het niets schelen, want ze wil niet praten over een andere oplossing, of vervangende woonruimte. Het komt er op neer dat ik haar in mijn woonwagen moet opnemen. Dat doe ik graag, maar ik heb ook nog andere kinderen op het woonwagenkamp. Moeten die dan allemaal in mijn woonwagen straks”, vroeg Reuvers aan de gemeentewoordvoerster. Die wist het ook niet. Zij erkende slechts dat West Maas en Waal er geen woonwagen meer bij wil binnen de gemeentegrenzen. En alle woonwagens die er volgens het bestemmingsplan teveel staan, moeten weg.

Dochter

Behalve de woonwagen van de zwangere dochter moeten straks nog twee woonwagens met kinderen het veld ruimen. Maar dat doen we later, zei de gemeentewoordvoerster. Reuvers snapt niet dat er met de burgemeester of andere bestuurders niet te praten valt over het samenhouden van zijn familie op één locatie. ,,De gemeente wil ons alleen maar uit elkaar trekken en onze cultuur kapot maken”, zei de Alphenaar. ,,Er worden zat woningen in West Maas en Waal bijgebouwd, maar woonwagens mogen er niet.” De familie Reuvers hoeft ook niet per se een woonwagen, ze wil best een twee-onder-één-kapwoning op het kampje bouwen, om zo de familie bij elkaar in de buurt te houden.

Passende woonruimte

Maar er valt niet over te praten. Met West Maas en Waal valt wat woonwagenbewoners betreft nergens over te praten, terwijl gemeentes volgens het landelijke woonwagenbeleid passende woonruimte moet bieden. Reuvers verwijst naar de gemeente Etten-Leur. Die wil in samenspraak met de woonwagenbewoners een nieuw woonwagenkamp bouwen. ,,In West Maas en Waal blijft de deur dicht. Het gemeentebestuur heeft ook nog steeds niet onze klacht tegen het onterecht binnentreden van woonwagens in 2017 in behandeling genomen. En zolang dat niet gebeurt kunnen we niet naar de gemeentelijke ombudsman. Zo blokkeren ze de rechtsgang”, aldus de advocate van Reuvers.

De gemeentewoordvoerster kon daar niets over zeggen, omdat ze eigenlijk bij de regionale omgevingsdienst Rivierenland werkt, die alleen handhavingszaken doen. Marinus Reuvers vindt het tekenend dat de gemeente zich achter de omgevingsdienst verschuilt. Overigens kon de rechter en staatsraad weinig hoop geven aan de familie: ,,U weet dat de Raad van State een eerdere dwangsom al eens heeft goedgekeurd. Dit keer gaat het om bestuursdwang.”

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Bron: https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/verzet-tegen-wegslepen-woonwagen-van-kampje-in-alphen-voor-raad-van-state~a2419417/

 

Auteur: mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk

Geboren op 11 juli 1987 in St. Thomas (Canada). Doorliep het Linge College te Tiel met profiel economie en maatschappij. Studeerde van 2006 tot 2014 aan de Radboud Universiteit en behaalde haar master civiel recht en master strafrecht cum laude. Was onder andere actief in commissies bij de JFV en AEGEE en werd eerste bij een pleitwedstrijd. Werkte sinds september 2014 bij Moszkowicz Advocaten Utrecht. Heeft in februari 2016 haar eigen kantoor, Berkvens-van Wijk Advocatuur te 's-Hertogenbosch geopend.