MEDIA

Berkvens-van Wijk Advocatuur staat deze vrachtwagenchauffeur in hoger beroep bij.
De vier verdachten in de rechtbank.
De vier verdachten in de rechtbank. © onbekend

Onderzoek Oosterhoutse transporteur: politie legt voor bijna een miljoen euro beslag op onroerend goed

De politie heeft dinsdag in een onderzoek naar het witwassen van drugsgeld, op bijna een miljoen euro beslag gelegd op onroerend goed. Ze doorzocht acht panden, waarvan vijf in de gemeente Oosterhout en twee in de gemeente Breda. Het onderzoek spitst zich toe op voormalig transportondernemer Paul van W., die onlangs werd veroordeeld voor de smokkel van 3500 kg cocaïne.

De politie heeft eveneens de administratie in beslag genomen. Behalve de Brabantse panden, viel de politie ook binnen in een pand ‘in de omgeving van Rotterdam’, meldt het Openbaar Ministerie.

Hoger beroep in kolossale cokesmokkelzaak Oosterhout

PREMIUM

Hoger beroep in kolossale cokesmokkelzaak Oosterhout

In december 2019 bepaalde de rechter dat oud-transporteur Paul van W. voor zeven jaar de cel in moet. De Oosterhouter en zijn secretaresse Christel van B. zijn veroordeeld voor grootschalige cocaïnesmokkel. Laatstgenoemde moet vijf jaar de cel in, bepaalde de rechter in diezelfde zitting.

Hoger beroep

In januari liet justitie echter weten het niet eens te zijn met de door de rechter uitgedeelde straffen. Het Openbaar Ministerie ging om die reden in hoger beroep, bevestigde een woordvoerder. Ook de drie veroordeelden, Van W., Van B. en Luc B., chauffeur van de drugslading, tekenden beroep aan. Laatstgenoemde wacht een straf van drie jaar cel. Rotterdammer Faysal B. was ook verdachte in de 3500 kg zaak. Hij werd vrijgesproken. Wel moet hij zestien maanden de cel in voor witwassen.

Het huidige onderzoek wordt uitgevoerd door de politie, Dienst Infastructuur van de Landelijke Eenheid en de FIOD. In dat onderzoek viel op dat Van W. grote contante aankopen deed, waardoor een vermoeden van witwassen ontstond. Ook werd vastgoed via een ‘verdachte’ constructie aangekocht. Justitie gaat daarbij uit van een ‘loanback constructie’. Zo zou de transporteur mogelijk zijn betaald voor het faciliteren van de drugstransporten.

Het Openbaar Ministerie heeft Van W. al jaren op de korrel. In 2011 was hij al verdachte in een drugszaak, later werd hij vrijgesproken. Zowel eind 2017 als in de zomer van 2018 zou een omvangrijk coketransport naar Oosterhout gaan. Voor de vermeende smokkel eind 2017 (7.000 kg) werd hij onlangs vrijgesproken, voor de 3500 kg werd hij wel veroordeeld.

rechtbankverhaal cokesmokkel, Paul van W. Oosterhout en zijn secretaresse Christel van B.

PREMIUM
rechtbankverhaal cokesmokkel, Paul van W. Oosterhout en zijn secretaresse Christel van B. © onbekend

Hoger beroep in kolossale cokesmokkelzaak Oosterhout

OOSTERHOUT – Justitie is het niet eens met de straffen in een omvangrijke cocaïnezaak in Oosterhout. De rechter veroordeelde drie verdachten tot 7, 5 en 3 jaar cel. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep, zo bevestigt een woordvoerder. Ook de drie veroordeelden hebben beroep aangetekend.

Voormalig transportondernemer Paul van W. en zijn secretaresse Christel van B. worden gezien als de spilfiguren in de zaak. Volgens het Openbaar Ministerie zijn zij betrokken bij twee drugstransporten: 7.000 kg cocaïne eind 2017 en 3.500 kg in de zomer van 2018. De douane onderschepte beide partijen in de Antwerpse haven, de politie volgde daarna het transport naar het Oosterhoutse bedrijventerrein.

Advocaat cokesmokkelende Oosterhoutse transporteur vraagt om vrijspraak<br>

PREMIUM

Advocaat cokesmokkelende Oosterhoutse transporteur vraagt om vrijspraak

Lees meer

In zijn algemeen­heid zijn we met die vonnissen niet ontevreden. Echter: we hebben het standpunt dat verdachten ook betrokken waren bij de invoer van de partij van 7000 kg

Openbaar Ministerie

De rechtbank in Rotterdam sprak twee weken geleden beide Oosterhouters vrij in de 7000 kg-zaak. Wel moeten Van W. en Van B. respectievelijk 7 en 5 jaar de cel in vanwege hun betrokkenheid bij de 3500 kg-zaak. Bij dit transport is volgens de rechter ook Luc B. als chauffeur betrokken, hij moet 3 jaar de cel in.

Hoge strafeisen

 ,,In zijn algemeenheid zijn we met die vonnissen niet ontevreden”, verklaart het Openbaar Ministerie. ,,Echter: we hebben het standpunt dat verdachten ook betrokken waren bij de invoer van de partij van 7000 kg.” Justitie had hoge strafeisen: 14 jaar cel voor Van W. en 12 jaar voor Van B.

We vinden dat er onvoldoen­de bewijs is om wetenschap van de cocaïne bij de verdachten vast te stellen

Rechter, Rechtbank Rotterdam

De rechter gaf aan in de 7000 kg-zaak ‘twijfel‘ te kennen. ,,Maar we vinden dat er onvoldoende bewijs is om wetenschap van de cocaïne bij de verdachten vast te stellen.” Daarnaast is er onduidelijkheid over het cocaïnemonster in deze zaak. ,,Het in beslag genomen potje cocaïne is pas tien maanden later getest.” Een slordigheid van justitie, waarvoor waarschijnlijk nader onderzoek nodig is.

Vrijspraak

De drie verdachten gaan ook in hoger beroep, bevestigt de Rotterdamse rechtbank. Dat is niet onverwacht. Hun advocaten vroegen tijdens de zittingen de Rotterdamse rechtbank om vrijspraak.  Leon van Kleef, raadsman van Van B., zei eerder: ,,Het is een verhaal met aannames, het is van horen zeggen, krantenknipsels en niet te controleren meningen.”

,,Het Openbaar Ministerie baseert zich op vermeende vreemdheden die er in werkelijkheid niet zijn”, sprak Inez Weski, advocate van Paul van W.

Er is gebruikge­maakt van een legitieme onderne­ming en een dekmantel­be­drijf om de invoer en versprei­ding van cocaïne mogelijk te maken.

Justitie

Justitie noemt de zaak een ‘schoolvoorbeeld van ondermijning‘. ,,Er is gebruikgemaakt van een legitieme onderneming en een dekmantelbedrijf om de invoer en verspreiding van cocaïne mogelijk te maken. De verdachten zijn misschien niet direct te linken aan gewelddadige delicten, maar zij vervullen een essentiële rol in de cocaïnehandel.”

Waarschijnlijk behandelt het gerechtshof in Den Haag de zaak. Een eerste zittingsdatum is nog niet gepland.

Interview met Advocatie
Met trots mag ik mededelen dat Berkvens-van Wijk Advocatuur geselecteerd is voor een interview in het advocatenblad Advocatie. Hierbij treft u het interview aan, welke in de nieuwste editie van het magazine Advocatie staat.

Media-aandacht voor Berkvens-van Wijk Advocatuur

Het pleidooi van Berkvens-van Wijk Advocatuur laat een heel andere persoon van de verdachte en eigenlijk van de gehele zaak zien. De desbetreffende journalist is al halverwege de zitting vertrokken en heeft geen enkele vraag gesteld over deze zaak. Desalniettemin volgt hierbij het artikel.
  • Advocaat: Melissa Antoinette Berkvens-van Wijk
Advocaat bij en eigenaar van Berkvens-van Wijk Advocatuur

PREMIUM

Politie bij snackbar de Tourist na de overval op 1 maart. © Bart Meesters

Bosschenaar (20) tijdens rechtszaak over overval op snackbar de Tourist en Coop-filiaal: ‘Het was een beetje wijzen met mijn mes’

DEN BOSCH – ,,Het was een beetje wijzen met mijn mes’’, zei de Bossche Floris B. (20) die maandag terecht stond voor twee gewapende overvallen die hij in maart pleegde in Den Bosch. Nadat hij was weggejaagd bij snackbar De Tourist lukte het twee dagen later bij een Coop-filiaal. Hij ging er vandoor met zo’n 2500 euro.

Marc Brink 16-09-19, 19:31 Laatste update: 19:32 Bron: BD

Tijdens de rechtszitting keek Floris B. een enkele keer naar de publieke tribune. Daar zat een medewerkster van de snackbar aan de Mgr. Van Diepenstraat die op 1 maart door hem werd overvallen. ,,Geef me je geld of ik steek je neer’’, riep hij tegen de vrouw die met een collega aan het werk was. Na de mededeling: ,,Je kunt beter weggaan. Je krijgt niks’’, ging hij er vandoor.

Medewerkster heeft paniekaanvallen

Met een mes in de hand en een sjaal voor zijn mond lukte het twee dagen later wel bij de supermarkt aan de Buitenpepersdreef. Bedreigde medewerksters vulden een door hem meegebrachte Coop-tas met geld. En ze moesten er ook nog wat pakjes sigaretten bij proppen.

Met een slachtofferverklaring maakte de medewerkster van de snackbar gisteren duidelijk wat voor traumatische ervaring het was. Huilend liet zij de voorzitter van de rechtbank een slachtofferverklaring voorlezen. De medewerkster heeft nog steeds paniekaanvallen. ,,Overdag en ’s avonds spook jij door mijn hoofd. Ik heb geen energie meer om leuke dingen te doen’’, aldus de vrouw.

Flinke schulden

Floris B. zei ‘erg veel medelijden en spijt’ te hebben. Maar hij had destijds ‘erg veel stress’ en flinke schulden, vooral door drugsgebruik. ,,Ik had niks meer. Ook niet om te eten. Ik moest overleven’’, zei de Bosschenaar die zich niet laat aanrekenen dat hij twee overvallen heeft gepleegd. Want wat hem betreft telt de mislukte overval op de snackbar niet mee. Zijn advocaat probeerde de rechtbank ervan te overtuigen dat het ging om ‘één lange gemoedsbeweging’.

Verder vond de Bosschenaar dat niet zo zwaar moet worden getild aan de verklaring van een vrouw die zegt vorig jaar door hem te zijn geschopt en geslagen tijdens hun verblijf in een begeleid wonen project in Veghel. ,,Ik heb haar alleen een keer geslagen toen zij op mij af kwam gestormd. Ik had drie keer gezegd dat ze mij niet moest aanraken.’’

Ziekelijk stoornis

Uit onderzoeken blijkt dat de Bosschenaar een ziekelijke stoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Daar zei de officier van justitie rekening mee te houden. Zij eiste 30 maanden cel waarvan 20 maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich maximaal een jaar laten behandelen in een kliniek. Volgens de Bosschenaar heeft zo’n aanpak geen nut. Hij accepteert begeleiding . ,,Maar niet in een soort internaat. Want dan ga ik niet vooruit.’’ Uitspraak over 2 weken.

Nogmaals, het pleidooi van Berkvens-van Wijk Advocatuur laat een heel andere persoon van de verdachte en eigenlijk van de gehele zaak zien. De desbetreffende journalist is al halverwege de zitting vertrokken en heeft geen enkele vraag gesteld over deze zaak.

Berkvens-van Wijk Advocatuur staat deze verdachte bij.

Man opgepakt bij wilde achtervolging na kraak parkeerautomaat

GESCHREVEN DOOR
De politie kreeg rond middernacht een melding van een getuige. Twee mannen zouden een parkeerautomaat hebben opengebroken en de geldlades hebben meegenomen. De verdachten gingen er in een bestelbusje vandoor.
Achtervolging 

Toen de politie het busje in het vizier kreeg en een stopteken gaf, verhoogde de bestuurder juist de snelheid. Er ontstond een achtervolging met zwaailichten en sirene aan. Op de Graafsebaan kon het busje worden gestopt.

De bijrijder sprong uit de auto en ging ervandoor. Er is naar hem gezocht met een politiehelikopter, maar de verdachte is nog niet gepakt.

Buit gevonden
De bestuurder uit Arnhem kon meteen worden aangehouden. In het busje werd een deel van de vermoedelijke buit gevonden.

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2992243/Man-opgepakt-bij-wilde-achtervolging-na-kraak-parkeerautomaat

 

Een zaak, waarin Berkvens-van Wijk Advocatuur de bijstand verleent.

De plek op het woonwagenkamp aan de Wamelseweg waar de woonwagen is weggehaald.

PREMIUM
De plek op het woonwagenkamp aan de Wamelseweg waar de woonwagen is weggehaald. © Eveline van Elk

Verzet tegen wegslepen woonwagen van kampje in Alphen voor Raad van State

DEN HAAG/ALPHEN – ,,In West Maas en Waal kan helemaal niets, ze willen er geen woonwagen meer bij. Waar moeten mijn kinderen dan wonen”, vroeg de Alphense woonwagenbewoner Marinus Reuvers tijdens een spoedzaak aan de Raad van State.

De Raad kon het uiteraard niet zeggen. Daar gaat het bestuursrechtscollege ook niet over, zo bleek tijdens de rechtszaak in Den Haag. Die mag in de door Reuvers aangespannen rechtszaak alleen oordelen of de gemeente al dan niet terecht de woonwagen van de hoogzwangere dochter van Reuvers van het woonwagenkampje in Alphen mag weg slepen.

Gepikeerd

Daar is de familie flink over gepikeerd. ,,Straks staat mijn zwangere dochter op straat. De gemeente kan het niets schelen, want ze wil niet praten over een andere oplossing, of vervangende woonruimte. Het komt er op neer dat ik haar in mijn woonwagen moet opnemen. Dat doe ik graag, maar ik heb ook nog andere kinderen op het woonwagenkamp. Moeten die dan allemaal in mijn woonwagen straks”, vroeg Reuvers aan de gemeentewoordvoerster. Die wist het ook niet. Zij erkende slechts dat West Maas en Waal er geen woonwagen meer bij wil binnen de gemeentegrenzen. En alle woonwagens die er volgens het bestemmingsplan teveel staan, moeten weg.

Dochter

Behalve de woonwagen van de zwangere dochter moeten straks nog twee woonwagens met kinderen het veld ruimen. Maar dat doen we later, zei de gemeentewoordvoerster. Reuvers snapt niet dat er met de burgemeester of andere bestuurders niet te praten valt over het samenhouden van zijn familie op één locatie. ,,De gemeente wil ons alleen maar uit elkaar trekken en onze cultuur kapot maken”, zei de Alphenaar. ,,Er worden zat woningen in West Maas en Waal bijgebouwd, maar woonwagens mogen er niet.” De familie Reuvers hoeft ook niet per se een woonwagen, ze wil best een twee-onder-één-kapwoning op het kampje bouwen, om zo de familie bij elkaar in de buurt te houden.

Passende woonruimte

Maar er valt niet over te praten. Met West Maas en Waal valt wat woonwagenbewoners betreft nergens over te praten, terwijl gemeentes volgens het landelijke woonwagenbeleid passende woonruimte moet bieden. Reuvers verwijst naar de gemeente Etten-Leur. Die wil in samenspraak met de woonwagenbewoners een nieuw woonwagenkamp bouwen. ,,In West Maas en Waal blijft de deur dicht. Het gemeentebestuur heeft ook nog steeds niet onze klacht tegen het onterecht binnentreden van woonwagens in 2017 in behandeling genomen. En zolang dat niet gebeurt kunnen we niet naar de gemeentelijke ombudsman. Zo blokkeren ze de rechtsgang”, aldus de advocate van Reuvers.

De gemeentewoordvoerster kon daar niets over zeggen, omdat ze eigenlijk bij de regionale omgevingsdienst Rivierenland werkt, die alleen handhavingszaken doen. Marinus Reuvers vindt het tekenend dat de gemeente zich achter de omgevingsdienst verschuilt. Overigens kon de rechter en staatsraad weinig hoop geven aan de familie: ,,U weet dat de Raad van State een eerdere dwangsom al eens heeft goedgekeurd. Dit keer gaat het om bestuursdwang.”

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Bron: https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/verzet-tegen-wegslepen-woonwagen-van-kampje-in-alphen-voor-raad-van-state~a2419417/

mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk staat deze verdachte bij.

 

Man (19) opgepakt voor overvallen op cafetaria en supermarkt in Den Bosch

 De supermarkt Supercoop werd zondagavond vlak voor sluitingstijd overvallen. De dader bedreigde rond kwart voor zeven medewerkers van de winkel met een mes. Hij ging er daarna met een onbekend geldbedrag te voet vandoor. Bij de overval raakte niemand gewond.

Twee dagen eerder werd Cafetaria De Tourist aan de Monseigneur Diepenstraat in Den Bosch overvallen. De overvaller was eerder die avond ook al in de zaak. Later kwam hij terug met een mes en overviel hij de zaak. Er was op dat moment één klant aanwezig.

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2946860/Man-19-opgepakt-voor-overvallen-op-cafetaria-en-supermarkt-in-Den-Bosch

 

mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk staat deze verdachte bij.

Overval op supermarkt Den Bosch, dader gaat er met onbekend geldbedrag te voet vandoor

DEN BOSCH – De Supercoop aan de Buitenpepersdreef in Den Bosch is zondagavond vlak voor sluitingstijd overvallen. De dader bedreigde rond kwart voor zeven medewerkers van de winkel met een mes. Hij ging er daarna met een onbekend geldbedrag te voet vandoor. Bij de overval raakte volgens de politie niemand gewond.
Maandagochtend laat de politie weten dat er voor de overval nog niemand is aangehouden.

De politie verspreidde zaterdagavond meteen een signalement van de dader. Ze vroeg mensen in de buurt die iets hebben gezien, zich te melden.

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2946170/Overval-op-supermarkt-Den-Bosch-dader-gaat-er-met-onbekend-geldbedrag-te-voet-vandoor

 

mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk staat deze verdachte bij.

Gewapende overval op cafetaria De Tourist in Den Bosch, dader was al eerder die avond in de zaak

DEN BOSCH – In Cafetaria De Tourist aan de Monseigneur Diepenstraat in Den Bosch was vrijdagavond een gewapende overval. De politie zoekt een blanke man met donkerblond haar.
 Er was op het moment van de overval maar één klant in de zaak, zo vertelt een medewerkster van De Tourist. Meer wilde ze of mocht ze niet vertellen.

De overvaller was eerder vrijdagavond ook al in de zaak. Later is hij met een wapen teruggekomen om de medewerkers te overvallen. Het signalement van de man:  blank, bril, zwarte sjaal met wit, PSV-jas en donkerblond haar. De politie vraagt mensen die meer weten om 112 te bellen en verder zelf geen actie te ondernemen.

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2945619/Gewapende-overval-op-cafetaria-De-Tourist-in-Den-Bosch-dader-was-al-eerder-die-avond-in-de-zaak

 

mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk verleent in deze zaken de juridische bijstand.

Het woonwagenkamp aan de Wamelsweg in de zomer van 2016.

Het woonwagenkamp aan de Wamelseweg in de zomer van 2016.

Dwangsommen Alphense woonwagens terecht, binnentreden wagens níet

ALPHEN – Twee dwangsommen om een woonwagen en enkele illegale bouwsels op een woonwagenkampje in Alphen weg te krijgen, zijn door de gemeente West Maas en Waal in 2016 terecht opgelegd. Dat bij een controle ook een keertje ín een woonwagen is gekeken, kon echter niet door de beugel.

De Raad van State heeft onlangs uitspraak gedaan in diverse geschillen tussen de woonwagenbewoners en de gemeente. ’s Lands hoogste bestuursrechter vindt dat de gemeente terecht poogde een vijfde woonwagen weg te krijgen, omdat er volgens de regels niet meer dan vier mogen staan. De bewoners zeggen dat door ambtenaren de indruk is gewekt, dat er uitzicht op legalisatie was; zodat ook de vijfde wagen zou kunnen blijven staan. Maar de Raad van State zegt dat alleen het college van burgemeester en wethouders daarover gaat. Er werd met een bestuurlijke boete van 10.000 euro gedreigd. Of die ook echt geïnd is, is niet bekend.

Niet relevant

Ook een dwangsom van 2.500 euro voor de illegale bouw van een muurtje met hekwerk, een volière én de opslag van oud ijzer is volgens de rechters terecht. Het argument dat de bewoners financieel aan de grond zitten en dat een bijzondere reden zou zijn om geen boetes te innen, is niet relevant.

Met een dwangsom tegen de plaatsing van een andere stacaravan en tuinhuisje ging het echter fout: de gemeente schreef de verkeerde personen aan. Ook was het in de ogen van de Raad van State niet geoorloofd dat ambtenaren – onder het motto ‘brandveiligheidscontrole’ – een woonwagen met dwang binnengingen. West Maas en Waal moet daarom in totaal zo’n 5.000 euro aan juridische procedurekosten vergoeden.

Vrijdag verder

Hiermee kunnen de dossiers echter nog niet gesloten worden. De gemeente laat desgevraagd weten dat er nog steeds een juridische zaak loopt. Die komt volgende week vrijdag weer bij de Raad van State voor en gaat wederom over een dwangsom tegen een illegaal geplaatste caravan én een volière.

Bron: https://www.gelderlander.nl/west-maas-en-waal/dwangsommen-alphense-woonwagens-terecht-binnentreden-wagens-niet~a56eeaa8/

 

mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk staat de transporteur uit Numansdorp bij.

Dozen met bananen in containers in de haven van Antwerpen. Foto ter illustratie.

PREMIUM
Dozen met bananen in containers in de haven van Antwerpen. Foto ter illustratie. © ANP XTRA

OM: jarenlange celstraffen voor liegende cokesmokkelaars

Douaniers in de haven van Antwerpen ontdekten vorig jaar 1040 kilo cocaïne tussen een partij bananen uit Colombia. In overleg met de Nederlandse politie werd de container, die naar Barendrecht moest, doorgelaten. Zonder drugs, maar met een verborgen camera.

Was het een geraffineerd plan of zijn de vier verdachten slachtoffers geworden van een criminele bende die toevallig ‘hun’ container gebruikte om drugs te smokkelen? De mannen, afkomstig uit Barendrecht, Schiedam, Numansdorp en Breda beweerden gisteren bij hoog en bij laag niets met de zaak te maken te hebben. Tegenover de meervoudige kamer in Rotterdam verklaarden ze niet te hebben geweten dat er voor bijna 40 miljoen euro aan drugs tussen de bananendozen was verstopt.

Het Colombiaanse fruit kwam vorig jaar januari in twee containers aan in de Antwerpse haven. De ene container was ‘schoon’, in de andere zat een megalading coke verstopt. De Belgische en Nederlandse politie zetten een val: ze kieperden de drugs in de verbrandingsoven en plaatsten, ergens tussen de meer dan duizend dozen een minuscuul cameraatje.

Op het moment dat de geprepareerde container werd vrijgegeven, hield een observatieteam van de politie de vracht nauwgezet in de gaten. In het Brabantse Zevenbergen volgde de ontknoping. Toen de drie verdachten met de container in de weer waren, stormde een arrestatieteam de loods binnen.

Stekker

De verdachten zijn een chauffeur uit Breda, de Numansdorpse huurder van de loods en een Schiedammer, die naar eigen zeggen de bananen kwam keuren. De Barendrechtse ondernemer, die het fruit had besteld, werd niet lang daarna thuis aangehouden.

Volgens hem was er niets vreemds aan het transport. Dat hij niet zijn gebruikelijke, maar een andere transporteur vroeg de container in Antwerpen op te pikken, kwam wel vaker voor. Dat de container niet in een keer van Antwerpen naar Barendrecht werd gereden, maar een tussenstop maakte, is volgens hem ook niet vreemd.

Hij wilde die avond niet langer wachten op zijn lading bananen. Omdat het ook nog eens hondenweer was, gaf hij zijn chauffeur de opdracht de container ergens aan de stekker te leggen, zodat de koeling ‘s nachts kon blijven draaien. De trucker reed daarop naar de loods in Zevenbergen.

De officier van justitie geloofde niets van die uitleg en sprak van ‘verzinsels en mystificaties’. Hij stelt dat de Barendrechter de bananen al had doorverkocht aan een klant en dat de cocaïne ergens tussen Antwerpen en Barendrecht uit de container moest worden gehaald. De chauffeur had bovendien best op tijd in Barendrecht had kunnen arriveren, ondanks de drukte rond Antwerpen en het slechte weer.

Toen het arrestatieteam binnenviel, bleek de bewuste container niet buiten ‘aan de stekker’ te staan, maar binnen, achter een roldeur. Ogenschijnlijk klaar om te worden leeggehaald. ,,Dit transport is omgeven door een dikke nevel van zelfgecreëerde misverstanden, vertragingsfactoren en een noodgedwongen, geënsceneerde tussenstop’’, concludeerde de officier.

Griek

Veel onduidelijkheid bestaat er ook over de rol van de Schiedammer, die zonder enige aankondiging opdook in Zevenbergen ‘om het fruit te testen’. De Engels-sprekende man van Griekse afkomst, kreeg zonder vragen over zijn identiteit of bevoegdheid toegang tot de container en leek, zo bleek uit de heimelijke politie-opnamen, op zoek naar iets.

De aanklager eiste 6 jaar cel tegen de Barendrechter, de Schiedammer en de Bredanaar. De transporteur uit Numansdorp moet wat hem betreft 4 jaar worden opgesloten. De Barendrechter verweerde zich fel tegen de eis. ,,Het is triest dat ik in dit web ben terechtgekomen. Ik werk keihard, betaal altijd netjes belasting. Ik ben slachtoffer van criminelen die drugs hebben gesmokkeld in mijn container.’’

Uitspraak op 14 maart.

Bron: https://www.ad.nl/rotterdam/om-jarenlange-celstraffen-voor-liegende-cokesmokkelaars~a10bfb4f/

 

Een zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk de verdachte bijstaat.

Timmerman in Grave bekogelde zwager met stoepband

GRAVE – Een 39-jarige timmerman uit Grave gooide op 5 april 2018 een afgebroken stoepband door de ruit van de auto van zijn zwager. Poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, stelde Officier van justitie W. Wichern donderdagmiddag bij de rechtbank in Den Bosch. Ze eiste een celstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk en reclasseringstoezicht.

,,Mijn zwager heeft mij het leven zuur gemaakt.” Dat zei de 39-jarige Gravenaar donderdagmiddag tegen de rechtbank in Den Bosch. ,,Ik ontken niet wat ik heb gedaan”, vervolgde de man. ,,Ik heb die steen gegooid. Maar waar twee vechten, hebben twee schuld.”

Huiselijk geweld

De problemen tussen de verdachte en het slachtoffer begonnen in februari. Na achttien jaar kwam de relatie tussen de Gravenaar en zijn vrouw begin dit jaar ten einde. Dat ging niet op zachtzinnige wijze: de ex-vrouw deed een melding van huiselijk geweld op de dag dat ze vertrok. Voor dat feit werd de man overigens nooit aangeklaagd. De ex van de timmerman trok in bij haar broer. Zij vroegen een contactverbod aan.

,,Dat heb ik overtreden”, gaf de timmerman toe. ,,Maar hij provoceerde mij ook steeds.” Het ‘slachtoffer’ zou ‘steeds weer’ hebben gebeld naar de verdachte. ,,Er heeft in die tijd ook iemand drie bouten van mijn linkervoorwiel losgedraaid”, zei de Gravenaar. ,,Ik denk dat mijn zwager dat ook heeft gedaan.” Advocate M. van Berkvens wees op een fragment van een telefoongesprek. ‘Jij hebt het contactverbod overtreden, nananana’, zei de zwager daarin triomfantelijk.

Eigen schuld

De advocate vond dat het slachtoffer een eigen rol had gespeeld bij de ‘poging zware mishandeling’. De man was ten slotte naar het huis van de verdachte gereden. ,,Wat had hij daar eigenlijk te zoeken?”, vroeg Van Berkvens zich af. De officier van justitie vond niet dat er sprake was van enige mate van ‘eigen schuld’ bij het slachtoffer.

De Gravenaar was achteraf blij dat hij werd opgepakt. In de eerste maanden van 2018 was hij voor het eerst in jaren weer veel cocaïne gaan gebruiken. In de gevangenis kwam hij ‘weer tot rust’. Nu wilde hij onder toezicht van de reclassering en met behulp van een programma van voor ex-gedetineerden, ‘Exodus’, zijn leven weer op orde krijgen.

De uitspraak is over veertien dagen.

Bron: https://www.gelderlander.nl/grave/timmerman-in-grave-bekogelde-zwager-met-stoepband~a4ea9e0e/

 

mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk staat deze befaamde Numansdorper bij.

 

Een beruchte zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk één van de verdachten bijstaat.

1000 kilo cocaïne in container Antwerpen: arrestaties in Zevenbergen

ZEVENBERGEN –  In de haven van Antwerpen is dinsdagmiddag 1000 kilo cocaïne gevonden in een zeecontainer. Vervolgens werden bij een loods in Zevenbergen vier mannen, onder wie een inwoner van Breda, aangehouden. Dat meldt de politie.

De Belgen legden contact met de Nederlandse politie. Er werd een plan gemaakt. De drugs werden uit de container gehaald. De Nederlandse politie volgde de container.

Die werd uiteindelijke gelost bij de loods in Zevenbergen. Daar verschenen drie mannen waarop de politie binnenviel. Zij werden opgepakt. Later werd een vierde verdachte opgepakt. Het gaat om een Griek en drie Nederlanders uit Breda, Numansdorp en Barendrecht.

Drie van de vier mannen worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam.

Bron: https://www.bndestem.nl/moerdijk/1000-kilo-cocaeniuml-ne-in-container-antwerpen-arrestaties-in-zevenbergen~a8967163/  

 

Ook deze zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk de drie verdachten bijstond, is met een sisser afgelopen…

Alphenaars gestraft voor bedreiging en belediging

ALPHEN – ,,Ik vind sowieso dat we al genoeg gestraft worden”, zo luidt het laatste woord van een 33-jarige Alphenaar in de rechtbank. Hij staat samen met twee anderen – een 49-jarige man en een 25-jarige vrouw – terecht voor het beledigen en bedreigen van twee ambtenaren op het woonwagenkamp in Alphen, waar ze wonen.

In februari van dit jaar gaat het mis op het woonwagenkamp aan de Wamelseweg in Alphen. Twee gemeentelijke ambtenaren komen het terrein op om foto’s te maken. Dat gebeurt regelmatig. Ze controleren het terrein; hebben de bewoners inderdaad alles weggehaald zoals de gemeente dat heeft aangegeven.

Vaak controle

Er zijn zogenoemde ‘lasten onder dwangsom’ aan de bewoners opgelegd: ze moeten verschillende spullen, bouwsels en een woonwagen van het terrein verwijderen. Zaken die volgens de gemeente niet bij het bestemmingsplan horen. Iedere dag dat dit niet gebeurt, kost de bewoners geld. De ambtenaren komen iedere paar dagen controleren. De verdachten vinden dat hun privacy wordt aangetast. En om de paar dagen politieauto’s voor de deur, doet hun imago geen goed. Ze vinden het onterecht dat zaken die ze soms al 20 jaar op het terrein hebben staan, nu ineens moeten worden weggehaald. De spanning stijgt en de frustratie groeit.

Vlam in de pan

Als twee ambtenaren op de bewuste dag in februari samen met twee politieagenten het terrein op komen, slaat de vlam in de pan. De 49-jarige verdachte komt aanrijden, stapt uit en schopt een iPad uit de handen van een van de ambtenaren. De 33-jarige verdachte neemt een dreigende houding aan, belemmert de ambtenaren de weg en roept ze van alles toe; hij ‘gaat nog liever dood dan dat ze zijn terrein op komen’. De 25-jarige vrouw raakt van streek en scheldt de mannen van de gemeente uit. Op enig moment wordt het zo dreigend, dat een van de politiemannen uit voorzorg zijn wapen trekt.

Vete

De bewoners van het woonwagenkamp spreken van een vete tussen hen en de burgemeester. Althans, de vorige. De gemeente wilde niet eens meer met hen praten, vertelt de advocate. De nieuwe Burgemeester is volgens het viertal een heel ander verhaal. Ze zijn weer in gesprek en de ambtenaren zijn inmiddels alweer meerdere keren gekomen om het woonwagenkamp te bekijken. Dat verloopt allemaal harmonieus.

Ambtenaren moeten zonder angst werk kunnen doen

De rechter benadrukt meerdere malen dat hij begrijpt dat emoties hoog kunnen oplopen, maar dat dit niet moet leiden tot belediging en bedreiging van mensen, en ambtenaren in het bijzonder. ,,Zij krijgen de opdracht van de gemeente om hun werk te doen, dat moet kunnen zonder angst te hebben en in een bedreigende situatie te belanden.”

Waarschuwing

De 49-jarige Alphenaar krijgt een dag cel met vooraftrek. De 25-jarige vrouw krijgt een voorwaardelijke boete van 150 euro. Alleen als ze binnen twee jaar weer de fout in gaat, moet ze het bedrag betalen. De 33-jarige Alphenaar krijgt een taakstraf van 30 uur, onvoorwaardelijk. De rechter: ,,Laat dit een duidelijke waarschuwing zijn. Gebeurt er weer iets vergelijkbaars, dan gaan we praten over gevangenisstraffen”.

Rechtbank in ArnhemBron: http://www.gelderlander.nl/maas-en-waal/alphenaars-gestraft-voor-bedreiging-en-belediging~a6aa1695

 

 

Het voorkomen van vijf verdachten in een schrijnende zedenzaak op 8 december 2016, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk één van de slachtoffers bijstaat.

Seks met minderjarige meisjes die als prostituee werkten: celstraf geëist tegen klanten

DEN BOSCH – Tegen een man uit Gemert is dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar geëist. De officier van justitie bij de rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat hij een meisje seksueel misbruikte. Bovendien wist hij dat ze minderjarig was. Ook was er sprake van onbeschermde seks.

Verder werd op de zitting duidelijk dat de man kinderen heeft die net zo oud zijn als het slachtoffer.

Ontucht in 2013 gepleegd
De 50-jarige inwoner van Gemert was de tweede van vier mannen die zich donderdag bij de rechtbank in Den Bosch moeten verantwoorden voor de in 2013 gepleegde ontucht. ’s Ochtends eiste justitie al 21 maanden, waarvan tien voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar tegen een 48-jarige inwoner van Oosterhout. De delicten deden zich voor in Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught.

De meisjes werden door een oud-politieman uit Rijen in de prostitutie gebracht. Het geld dat de kinderen hiervoor kregen, stak hij in eigen zak. De rechtbank in Den Bosch legde de man wegens zijn pooierpraktijken vorig jaar juli een celstraf op van vijf jaar.

‘Uitermate verwerpelijk’
De officier van justitie noemde de handelwijze van de man uit Oosterhout uitermate verwerpelijk. Hij zou een meisje van vijftien in Sint-Michielsgestel hebben verkracht nadat er via een website contact met elkaar was gezocht. Ze hebben een aantal keren seks gehad, onder meer op een parkeerplaats. Het meisje was onzeker geworden over haar uiterlijk nadat ze op haar twaalfde al was verkracht, zo werd tijdens de zitting duidelijk.

Langer wachten op uitspraak
De verdachten moeten overigens langer dan de gebruikelijke twee weken wachten op een uitspraak. De rechter doet die pas op 5 januari, omdat hij eerst wil weten wat het vonnis is van het gerechtshof in Den Bosch in de Valkenburgse zedenzaak.

In deze affaire werd een Heerlense tiener in 2014 gedwongen seks te hebben met mannen in het Limburgse Valkenburg. Eerder deze week werd in hoger beroep voorwaardelijke en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen tien mannen. Deze verdachten waren klanten van het toen 16-jarige Kimberly.

Jonger dan zestien?
Behalve de mannen uit Oosterhout en Gemert moeten zich donderdag nog inwoners van Den Bosch (42) en het Limburgse Stevensweert (29) verantwoorden voor hun aandeel in deze zaak. Ze zouden allemaal niet geweten hebben dat de meisjes die ze zouden hebben verkracht jonger dan zestien jaar zijn. Aanvankelijk was ook een man uit Waalwijk (42) gedagvaard; zijn zaak is aangehouden, omdat zijn advocaat te weinig informatie had.

Tegen de Bosschenaar werd vijftien maanden cel geëist waarvan zes voorwaardelijk, de man uit Stevensweer hoorde vijftien maanden waarvan tien voorwaardelijk tegen zich eisen.

Seks als auditie
De man uit Rijen, die inmiddels zijn straf uitzit, deed zich op een website in eerste instantie voor als vrouw en hij vroeg de slachtoffers of ze geld wilden verdienen met seks. Als ze erop in gingen, moesten ze als ‘auditie’ eerst seks met de voormalig rechercheur hebben.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij minderjarigen uitkoos en ‘hun gezondheid met onbeschermde seks in de waagschaal stelde.’ De voormalige agent werd gezien als het meesterbrein achter mensenhandel, seksuele uitbuiting en seksuele misbruik van zeven jonge vrouwen.

Vele meisjes slachtoffer
Vijf van hen waren toen ze werden misbruikt tussen de veertien en zeventien jaar. Ze woonden toen in Gilze-Rijen, Breda, Eindhoven, Haaren, Nuenen, Tilburg, Schijndel, Sint-Michielsgestel en in België.

Bron:  http://www.omroepbrabant.nl/?news/2585861323/Seks+met+minderjarige+meisjes+die+als+prostituee+werkten+celstraf+geeist+tegen+klanten+.aspx

 

Een andere beruchte zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk als advocaat optreedt.

Gemeente trekt aan kortste eind in woonwagenkwestie Alphen

Foto Gelderlander 07.08.2016

ALPHEN – De gemeente West Maas en Waal lijkt voorlopig aan het kortste eind te trekken in het geschil met bewoners van een woonwagen aan de Wamelseweg in Alphen. De vijfde wagen op het kampje moest van de gemeente weg van zijn standplaats. De wagen is inmiddels van de plek.

De bewoners hebben hem echter op de plaats van een andere woonwagen gezet.

Verwijdering
Omdat dat niet de oplossing is die de gemeente voor ogen had, krijgt de kwestie ongetwijfeld een vervolg. De voorzieningenrechter in Arnhem gaf de gemeente vorige week gelijk in de procedure die de advocaat van de bewoners had aangespannen om verwijdering van de wagen te voorkomen.

Dwangsom
De gemeente had een dwangsom opgelegd van 15.000 euro als de bewoners de wagen plus een schuurtje niet op tijd weg zouden halen. De advocaat betoogde, dat de wagen er al zeven jaar staat. Ook zou wethouder Bos in een gesprek hebben toegezegd niet te gaan ontruimen. Bovendien zouden er vanaf januari komend jaar vijf woonwagens mogen staan van de gemeente: nu ontruimen zou daarom onredelijk zijn.

Plekken
Maar volgens de rechter is de toezegging de wagen te laten staan niet gedaan en heeft de gemeente het volste recht de wagen weg te halen, als de bewoners dat zelf niet doen. Dat er vanaf januari vijf wagens mogen staan, staat volgens de rechter niet vast en dan nog geldt dat dan vanaf volgend jaar en niet nu.

Weggehaald
De bewoners hebben nu eieren voor hun geld gekozen en de wagen weggehaald van de betwiste plek. Door hem op een van de andere vier plaatsen te stallen, begint, zegt de advocate, een eventuele aanzegging om hem dáár weg te halen helemaal opnieuw. Waarmee al snel een jaar tijdwinst geboekt zou zijn. De gemeente wil niet reageren zo lang de kwestie loopt.

Bron: http://www.gelderlander.nl/regio/maas-en-waal/west-maas-en-waal/gemeente-trekt-aan-kortste-eind-in-woonwagenkwestie-alphen-1.6245556