MEDIA

Een zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk de verdachte bijstaat.

Timmerman in Grave bekogelde zwager met stoepband

GRAVE – Een 39-jarige timmerman uit Grave gooide op 5 april 2018 een afgebroken stoepband door de ruit van de auto van zijn zwager. Poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, stelde Officier van justitie W. Wichern donderdagmiddag bij de rechtbank in Den Bosch. Ze eiste een celstraf van 6 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk en reclasseringstoezicht.

,,Mijn zwager heeft mij het leven zuur gemaakt.” Dat zei de 39-jarige Gravenaar donderdagmiddag tegen de rechtbank in Den Bosch. ,,Ik ontken niet wat ik heb gedaan”, vervolgde de man. ,,Ik heb die steen gegooid. Maar waar twee vechten, hebben twee schuld.”

Huiselijk geweld

De problemen tussen de verdachte en het slachtoffer begonnen in februari. Na achttien jaar kwam de relatie tussen de Gravenaar en zijn vrouw begin dit jaar ten einde. Dat ging niet op zachtzinnige wijze: de ex-vrouw deed een melding van huiselijk geweld op de dag dat ze vertrok. Voor dat feit werd de man overigens nooit aangeklaagd. De ex van de timmerman trok in bij haar broer. Zij vroegen een contactverbod aan.

,,Dat heb ik overtreden”, gaf de timmerman toe. ,,Maar hij provoceerde mij ook steeds.” Het ‘slachtoffer’ zou ‘steeds weer’ hebben gebeld naar de verdachte. ,,Er heeft in die tijd ook iemand drie bouten van mijn linkervoorwiel losgedraaid”, zei de Gravenaar. ,,Ik denk dat mijn zwager dat ook heeft gedaan.” Advocate M. van Berkvens wees op een fragment van een telefoongesprek. ‘Jij hebt het contactverbod overtreden, nananana’, zei de zwager daarin triomfantelijk.

Eigen schuld

De advocate vond dat het slachtoffer een eigen rol had gespeeld bij de ‘poging zware mishandeling’. De man was ten slotte naar het huis van de verdachte gereden. ,,Wat had hij daar eigenlijk te zoeken?”, vroeg Van Berkvens zich af. De officier van justitie vond niet dat er sprake was van enige mate van ‘eigen schuld’ bij het slachtoffer.

De Gravenaar was achteraf blij dat hij werd opgepakt. In de eerste maanden van 2018 was hij voor het eerst in jaren weer veel cocaïne gaan gebruiken. In de gevangenis kwam hij ‘weer tot rust’. Nu wilde hij onder toezicht van de reclassering en met behulp van een programma van voor ex-gedetineerden, ‘Exodus’, zijn leven weer op orde krijgen.

De uitspraak is over veertien dagen.

Bron: https://www.gelderlander.nl/grave/timmerman-in-grave-bekogelde-zwager-met-stoepband~a4ea9e0e/

 

mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk staat deze befaamde Numansdorper bij.

Een beruchte zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk één van de verdachten bijstaat.

1000 kilo cocaïne in container Antwerpen: arrestaties in Zevenbergen

ZEVENBERGEN –  In de haven van Antwerpen is dinsdagmiddag 1000 kilo cocaïne gevonden in een zeecontainer. Vervolgens werden bij een loods in Zevenbergen vier mannen, onder wie een inwoner van Breda, aangehouden. Dat meldt de politie.

De Belgen legden contact met de Nederlandse politie. Er werd een plan gemaakt. De drugs werden uit de container gehaald. De Nederlandse politie volgde de container.

Die werd uiteindelijke gelost bij de loods in Zevenbergen. Daar verschenen drie mannen waarop de politie binnenviel. Zij werden opgepakt. Later werd een vierde verdachte opgepakt. Het gaat om een Griek en drie Nederlanders uit Breda, Numansdorp en Barendrecht.

Drie van de vier mannen worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam.

Bron: https://www.bndestem.nl/moerdijk/1000-kilo-cocaeniuml-ne-in-container-antwerpen-arrestaties-in-zevenbergen~a8967163/  

 

Ook deze zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk de drie verdachten bijstond, is met een sisser afgelopen…

Alphenaars gestraft voor bedreiging en belediging

ALPHEN – ,,Ik vind sowieso dat we al genoeg gestraft worden”, zo luidt het laatste woord van een 33-jarige Alphenaar in de rechtbank. Hij staat samen met twee anderen – een 49-jarige man en een 25-jarige vrouw – terecht voor het beledigen en bedreigen van twee ambtenaren op het woonwagenkamp in Alphen, waar ze wonen.

In februari van dit jaar gaat het mis op het woonwagenkamp aan de Wamelseweg in Alphen. Twee gemeentelijke ambtenaren komen het terrein op om foto’s te maken. Dat gebeurt regelmatig. Ze controleren het terrein; hebben de bewoners inderdaad alles weggehaald zoals de gemeente dat heeft aangegeven.

Vaak controle

Er zijn zogenoemde ‘lasten onder dwangsom’ aan de bewoners opgelegd: ze moeten verschillende spullen, bouwsels en een woonwagen van het terrein verwijderen. Zaken die volgens de gemeente niet bij het bestemmingsplan horen. Iedere dag dat dit niet gebeurt, kost de bewoners geld. De ambtenaren komen iedere paar dagen controleren. De verdachten vinden dat hun privacy wordt aangetast. En om de paar dagen politieauto’s voor de deur, doet hun imago geen goed. Ze vinden het onterecht dat zaken die ze soms al 20 jaar op het terrein hebben staan, nu ineens moeten worden weggehaald. De spanning stijgt en de frustratie groeit.

Vlam in de pan

Als twee ambtenaren op de bewuste dag in februari samen met twee politieagenten het terrein op komen, slaat de vlam in de pan. De 49-jarige verdachte komt aanrijden, stapt uit en schopt een iPad uit de handen van een van de ambtenaren. De 33-jarige verdachte neemt een dreigende houding aan, belemmert de ambtenaren de weg en roept ze van alles toe; hij ‘gaat nog liever dood dan dat ze zijn terrein op komen’. De 25-jarige vrouw raakt van streek en scheldt de mannen van de gemeente uit. Op enig moment wordt het zo dreigend, dat een van de politiemannen uit voorzorg zijn wapen trekt.

Vete

De bewoners van het woonwagenkamp spreken van een vete tussen hen en de burgemeester. Althans, de vorige. De gemeente wilde niet eens meer met hen praten, vertelt de advocate. De nieuwe Burgemeester is volgens het viertal een heel ander verhaal. Ze zijn weer in gesprek en de ambtenaren zijn inmiddels alweer meerdere keren gekomen om het woonwagenkamp te bekijken. Dat verloopt allemaal harmonieus.

Ambtenaren moeten zonder angst werk kunnen doen

De rechter benadrukt meerdere malen dat hij begrijpt dat emoties hoog kunnen oplopen, maar dat dit niet moet leiden tot belediging en bedreiging van mensen, en ambtenaren in het bijzonder. ,,Zij krijgen de opdracht van de gemeente om hun werk te doen, dat moet kunnen zonder angst te hebben en in een bedreigende situatie te belanden.”

Waarschuwing

De 49-jarige Alphenaar krijgt een dag cel met vooraftrek. De 25-jarige vrouw krijgt een voorwaardelijke boete van 150 euro. Alleen als ze binnen twee jaar weer de fout in gaat, moet ze het bedrag betalen. De 33-jarige Alphenaar krijgt een taakstraf van 30 uur, onvoorwaardelijk. De rechter: ,,Laat dit een duidelijke waarschuwing zijn. Gebeurt er weer iets vergelijkbaars, dan gaan we praten over gevangenisstraffen”.

Rechtbank in ArnhemBron: http://www.gelderlander.nl/maas-en-waal/alphenaars-gestraft-voor-bedreiging-en-belediging~a6aa1695

 

 

Het voorkomen van vijf verdachten in een schrijnende zedenzaak op 8 december 2016, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk één van de slachtoffers bijstaat.

Seks met minderjarige meisjes die als prostituee werkten: celstraf geëist tegen klanten

DEN BOSCH – Tegen een man uit Gemert is dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar geëist. De officier van justitie bij de rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat hij een meisje seksueel misbruikte. Bovendien wist hij dat ze minderjarig was. Ook was er sprake van onbeschermde seks.

Verder werd op de zitting duidelijk dat de man kinderen heeft die net zo oud zijn als het slachtoffer.

Ontucht in 2013 gepleegd
De 50-jarige inwoner van Gemert was de tweede van vier mannen die zich donderdag bij de rechtbank in Den Bosch moeten verantwoorden voor de in 2013 gepleegde ontucht. ’s Ochtends eiste justitie al 21 maanden, waarvan tien voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar tegen een 48-jarige inwoner van Oosterhout. De delicten deden zich voor in Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught.

De meisjes werden door een oud-politieman uit Rijen in de prostitutie gebracht. Het geld dat de kinderen hiervoor kregen, stak hij in eigen zak. De rechtbank in Den Bosch legde de man wegens zijn pooierpraktijken vorig jaar juli een celstraf op van vijf jaar.

‘Uitermate verwerpelijk’
De officier van justitie noemde de handelwijze van de man uit Oosterhout uitermate verwerpelijk. Hij zou een meisje van vijftien in Sint-Michielsgestel hebben verkracht nadat er via een website contact met elkaar was gezocht. Ze hebben een aantal keren seks gehad, onder meer op een parkeerplaats. Het meisje was onzeker geworden over haar uiterlijk nadat ze op haar twaalfde al was verkracht, zo werd tijdens de zitting duidelijk.

Langer wachten op uitspraak
De verdachten moeten overigens langer dan de gebruikelijke twee weken wachten op een uitspraak. De rechter doet die pas op 5 januari, omdat hij eerst wil weten wat het vonnis is van het gerechtshof in Den Bosch in de Valkenburgse zedenzaak.

In deze affaire werd een Heerlense tiener in 2014 gedwongen seks te hebben met mannen in het Limburgse Valkenburg. Eerder deze week werd in hoger beroep voorwaardelijke en onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen tien mannen. Deze verdachten waren klanten van het toen 16-jarige Kimberly.

Jonger dan zestien?
Behalve de mannen uit Oosterhout en Gemert moeten zich donderdag nog inwoners van Den Bosch (42) en het Limburgse Stevensweert (29) verantwoorden voor hun aandeel in deze zaak. Ze zouden allemaal niet geweten hebben dat de meisjes die ze zouden hebben verkracht jonger dan zestien jaar zijn. Aanvankelijk was ook een man uit Waalwijk (42) gedagvaard; zijn zaak is aangehouden, omdat zijn advocaat te weinig informatie had.

Tegen de Bosschenaar werd vijftien maanden cel geëist waarvan zes voorwaardelijk, de man uit Stevensweer hoorde vijftien maanden waarvan tien voorwaardelijk tegen zich eisen.

Seks als auditie
De man uit Rijen, die inmiddels zijn straf uitzit, deed zich op een website in eerste instantie voor als vrouw en hij vroeg de slachtoffers of ze geld wilden verdienen met seks. Als ze erop in gingen, moesten ze als ‘auditie’ eerst seks met de voormalig rechercheur hebben.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij minderjarigen uitkoos en ‘hun gezondheid met onbeschermde seks in de waagschaal stelde.’ De voormalige agent werd gezien als het meesterbrein achter mensenhandel, seksuele uitbuiting en seksuele misbruik van zeven jonge vrouwen.

Vele meisjes slachtoffer
Vijf van hen waren toen ze werden misbruikt tussen de veertien en zeventien jaar. Ze woonden toen in Gilze-Rijen, Breda, Eindhoven, Haaren, Nuenen, Tilburg, Schijndel, Sint-Michielsgestel en in België.

Bron:  http://www.omroepbrabant.nl/?news/2585861323/Seks+met+minderjarige+meisjes+die+als+prostituee+werkten+celstraf+geeist+tegen+klanten+.aspx

 

Een andere beruchte zaak, waarin mw. mr. M.A. Berkvens-van Wijk als advocaat optreedt.

Gemeente trekt aan kortste eind in woonwagenkwestie Alphen

Foto Gelderlander 07.08.2016

ALPHEN – De gemeente West Maas en Waal lijkt voorlopig aan het kortste eind te trekken in het geschil met bewoners van een woonwagen aan de Wamelseweg in Alphen. De vijfde wagen op het kampje moest van de gemeente weg van zijn standplaats. De wagen is inmiddels van de plek.

De bewoners hebben hem echter op de plaats van een andere woonwagen gezet.

Verwijdering
Omdat dat niet de oplossing is die de gemeente voor ogen had, krijgt de kwestie ongetwijfeld een vervolg. De voorzieningenrechter in Arnhem gaf de gemeente vorige week gelijk in de procedure die de advocaat van de bewoners had aangespannen om verwijdering van de wagen te voorkomen.

Dwangsom
De gemeente had een dwangsom opgelegd van 15.000 euro als de bewoners de wagen plus een schuurtje niet op tijd weg zouden halen. De advocaat betoogde, dat de wagen er al zeven jaar staat. Ook zou wethouder Bos in een gesprek hebben toegezegd niet te gaan ontruimen. Bovendien zouden er vanaf januari komend jaar vijf woonwagens mogen staan van de gemeente: nu ontruimen zou daarom onredelijk zijn.

Plekken
Maar volgens de rechter is de toezegging de wagen te laten staan niet gedaan en heeft de gemeente het volste recht de wagen weg te halen, als de bewoners dat zelf niet doen. Dat er vanaf januari vijf wagens mogen staan, staat volgens de rechter niet vast en dan nog geldt dat dan vanaf volgend jaar en niet nu.

Weggehaald
De bewoners hebben nu eieren voor hun geld gekozen en de wagen weggehaald van de betwiste plek. Door hem op een van de andere vier plaatsen te stallen, begint, zegt de advocate, een eventuele aanzegging om hem dáár weg te halen helemaal opnieuw. Waarmee al snel een jaar tijdwinst geboekt zou zijn. De gemeente wil niet reageren zo lang de kwestie loopt.

Bron: http://www.gelderlander.nl/regio/maas-en-waal/west-maas-en-waal/gemeente-trekt-aan-kortste-eind-in-woonwagenkwestie-alphen-1.6245556